Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is één van de meest voorkomende vormen van dementie: van alle mensen met dementie, heeft ongeveer 20% vasculaire dementie. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door een verstoring van de bloedtoevoer in de hersenen, zoals na een beroerte of herseninfarct. Doordat de bloedtoevoer vermindert of geblokkeerd wordt, nemen de cognitieve vermogens van iemand af. Dit is voornamelijk te merken aan problemen met problemen met spreken, denken en handelen.

Symptomen vasculaire dementie

Vasculaire dementie is in veel gevallen te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Spraak- en taalproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Concentratieproblemen
 • Duizeligheid
 • Verzwakking van de spieren
 • Problemen met de ogen
 • Geen realiteitsbesef
 • Problemen met slikken
 • Geheugenverlies
 • Ongepast gedrag
 • Incontinentie

Verloop vasculaire dementie

Voor deze kenmerken van vasculaire dementie geldt echter, dat het per persoon verschillend is hoe de ziekte zicht openbaart en verloopt. In de meeste gevallen zal iemand met vasculaire dementie eerst last krijgen van spierzwakte aan één kant van het lichaam, duizeligheid en/of lichte spraakproblemen. In een later stadium kunnen ook andere symptomen van vasculaire dementie optreden.

Mensen met vasculaire dementie hebben ‘goede’ en ‘slechte’ dagen. Ook kan iemands karakter en gedrag veranderen en worden mensen vaak prikkelbaarder, minder geïnteresseerd en verliezen de zin om dingen te ondernemen. Ook kan iemand met vasculaire dementie ongepast gedrag gaan vertonen en anderen niet meer herkennen, maar het komt daarentegen ook voor dat iemand heldere momenten heeft waarbij mensen wel herkend worden en ook de spraak ineens verbetert.

Het verloop van vasculaire dementie vaak grillig en is het niet te voorspellen hoe de ziekte zich gaat ontwikkelen. Het kan lange tijd goed gaan, maar plotseling verslechteren als gevolg van een nieuw infarct. Na zo’n stapsgewijze verslechtering blijft de patiënt vaak een tijdlang op hetzelfde niveau en is het zelfs mogelijk om enigszins te herstellen.

Levensverwachting bij vasculaire dementie

Een algeheel herstel of een genezing van vasculaire dementie is echter niet mogelijk. Het verloop van vasculaire dementie kan wel vertraagd worden, bijvoorbeeld door te stoppen met roken en het drinken van alcohol en door gezonder te gaan eten.

In tegenstelling tot andere vormen van dementie is er bij vasculaire dementie vaak sprake van een snelle achteruitgang. De overlevingskans voor iemand met vasculaire dementie ligt na vijf jaar op gemiddeld 39%. Deze relatief lage levensverwachting wordt niet alleen veroorzaakt door de vasculaire dementie an sich. Veel patiënten die de diagnose vasculaire dementie gesteld krijgen, hebben al een voorgeschiedenis van aandoeningen zoals een te hoge bloeddruk, suikerziekte, te hoog cholesterol, hartritmestoornissen of andere hart- en vaatziekten.