Symptomen

Bij dementie wordt vaak gedacht aan vergeetachtigheid en verwardheid en het zijn dan ook vaak dit soort symptomen die bij familieleden of vrienden de alarmbellen doen rinkelen. Iemand weet bijvoorbeeld de weg naar huis niet meer terug, kan niet onthouden waar de sleutels gebleven zijn of vergeet steeds vaker namen.

Dementie is echter een complexe aandoening waarbij nog veel meer symptomen kunnen duiden op deze ziekte. Andersom is geldt bovendien ook, dat verschillende symptomen kunnen wijzen op een vorm van dementie, maar dat er ook sprake kan zijn van een geheel andere ziekte. Er wordt dan ook geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts bij een combinatie van enkele van de volgende symptomen:

  • Vergeetachtigheid – Bij veel vormen van dementie is vergeetachtigheid één van de meest voorkomende kenmerken. Vooral nieuwe informatie verdwijnt snel weer uit het geheugen, maar ook het vergeten van belangrijke dagen en gebeurtenissen, het vergeten van namen en het steeds opnieuw stellen van dezelfde vragen zijn signalen dat er sprake kan zijn van beginnende dementie.
  • Veranderend plaats- en tijdsbesef – Bij dementie kan het besef van tijd minder worden, waardoor uren soms minuten lijken te zijn. Ook weet iemand steeds vaker niet meer welke dag het is of waar hij of zij mee bezig was. Soms vergeten mensen waar ze zijn en hoe ze daar gekomen zijn.
  • Problemen met dagelijkse bezigheden – Handelingen die voorheen iedere dag zonder problemen werden uitgevoerd, worden steeds lastiger. Dit kan variëren van het tandenpoetsen en koffie zetten tot het regelen van geldzaken of het uitoefenen van een hobby. Vooral bezigheden die gepland moeten worden of in een bepaalde volgorde uitgevoerd moeten worden, kunnen voor problemen zorgen.
  • Kwijtraken van spullen – Spullen liggen steeds vaker op plekken waar ze niet horen. Bekende voorbeelden zijn het terugvinden van de telefoon in de koelkast of de huissleutels in de plantenbak. Op een gegeven moment weet iemand helemaal niet meer waar de spullen gebleven zijn.
  • Problemen met taal – Bij beginnende dementie kunnen mensen soms steeds moeilijker uit hun woorden komen of op bepaalde woorden komen. Ook kan het lastig zijn om een gesprek te volgen en verloopt het zelf praten ook minder vloeiend.
  • Slecht beoordelingsvermogen – Het wordt lastiger om keuzes te maken en situaties goed in te schatten. Hierdoor komt het vaak vorm dat mensen met dementie te veel geld uitgeven, te veel spullen kopen of onnodige aankopen doen.
  • Veranderend gedrag en karakter – Dementie kan ervoor zorgen dat iemands gedrag en karakter veranderd. Zo worden mensen bijvoorbeeld angstig, verward, achterdochtig of agressief. Sommige mensen krijgen bovendien te maken met stemmingswisselingen of gaan dingen doen die ze anders nooit deden.
  • Verminderd sociaal leven – Het kan steeds moeilijker worden om hobby’s uit te blijven oefenen of te blijven sporten. Ook blijven mensen vaker binnen en doen daar niets of slapen veel langer dan vroeger. Mensen met beginnende dementie trekken zich terug uit het sociale leven, omdat zij vaak het gevoel hebben anders te zullen falen. Door niets te doen, kunnen zij ook niets verkeerd doen.
  • Onrust – Mensen met dementie krijgen in veel gevallen last van een gevoel van onrust. Zij hebben het idee dat ze continu naar iets op zoek zijn, moeten opruimen of andere belangrijke bezigheden te doen hebben. Hierdoor gaan mensen vaak dwalen, op zoek naar datgene wat ze moeten doen.
  • Visuele problemen – Sommige mensen krijgen te maken met visuele problemen, zoals het slechter kunnen lezen, het verminderd zien van kleuren en contrast of last met het inschatten van afstanden. Ook kan het gebeuren dat sommige mensen met dementie zichzelf niet meer herkennen wanneer zij in de spiegel kijken.

Het is afhankelijk van de vorm van dementie welke symptomen daarbij een rol kunnen gaan spelen. Zo kunnen mensen met de ziekte van Alzheimer andere symptomen ontwikkelen dan mensen met Lewy body dementie, frontotemporale dementie (FTD) of vasculaire dementie. Uiteraard hoeft niet iedereen met dementie last te krijgen van dezelfde symptomen of in dezelfde mate hiermee problemen ondervinden.