Wat is dementie?

Dementie is een ziekte die vaak geassocieerd wordt met verwardheid en geheugenverlies, maar in feite is het een verzamelnaam voor een reeks van symptomen die de werking van de hersenen aantasten. Er zijn wel vijftig verschillende ziektes die dementie tot gevolg kunnen hebben, waardoor het in sommige gevallen lastig kan zijn om vast te stellen dat iemands problemen door dementie worden veroorzaakt. De meest voorkomende vormen van dementie zijn:

  • De ziekte van Alzheimer – Hierbij wordt de verbinding tussen de zenuwcellen aangetast doordat de afbraak van het eiwit bèta-amyloid in de hersenen niet meer goed verloopt.
  • Frontotemporale dementie (FTD) – Hierbij is het voorste deel van de hersenen (de frontaalkwab) en/of de temporaalkwab beschadigd.
  • Lewy body dementie – Hierbij zijn de Lewy bodies (een soort zenuwcellen) ingekapseld, waardoor de verbinding tussen de zenuwcellen verstoort wordt.
  • Vasculaire dementie – Wordt vaak veroorzaakt door een beroerte of herseninfarct waarbij bepaalde hersengebieden zijn afgestorven.

Uit de cijfers van Alzheimer Nederland blijkt bovendien dat dementie steeds vaker voorkomt. In Nederland zijn zo’n 260.000 mensen die een vorm van dementie hebben en wereldwijd blijft deze groep groeien. Momenteel is de verwachting dat in 2040 ruim een half miljoen mensen deze ziekte zal hebben. Door de steeds ouder wordende bevolking neemt ook de kans op dementie toe: maar liefst één op de vijf mensen zal een vorm van dementie krijgen, waarbij geldt dat hoe ouder iemand is, hoe groter de kans is om een vorm van dementie te krijgen.

 Meer informatie over symptomen  Meer informatie over vormen van dementie  Meer informatie over hoe en wat?  Meer informatie over vasculaire dementie  Meer informatie over erfelijkheid