Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag, waarmee we op internationaal niveau aandacht vragen voor Alzheimer en dementie. Maar behalve dat vandaag in teken staat van de ziekte, laten we ook graag een mooie kant van het verhaal zien: uit alle ingezonden foto’s voor Alzheimer in Beeld  zijn vandaag de winnaars bekendgemaakt.

Een gezicht geven aan Alzheimer

Alzheimer brengt vele gezichten, verhalen en gevoelens met zich mee, en om deze verschillende facetten met elkaar te delen verzamelde de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) foto’s die de ziekte in beeld brengen. Inzenders maakten met hun inspirerende foto’s kans op jury- en publieksprijzen.

“Verzonken in gedachten”

“Verzonken in gedachten”

De juryprijs

De hoofdprijs (een weekend weg in het Deltahotel in Vlaardingen) werd in de wacht gesleept door ‘Verzonden in gedachten’ van Miranda van Assema. Met de omschrijving ‘en dan zomaar ineens is ze verzonken in haar eigen gedachten’ straalt de foto het ongrijpbare van Alzheimer uit. “De foto houdt je blik lang vast”, verklaart het juryrapport. “De vragende blik representeert het ‘Hoe verder?’” En die blik is precies wat Alzheimerpatienten en de ISAO gemeen hebben.

De publieksprijzen

Publieksprijzen konden gewonnen worden door de meeste stemmen te vergaren in de categorieën onderzoeksveld, jeugd en mensen in de zorg. Hierin gingen respectievelijk ‘Mijn moeder’ (Hilda Detmar), ‘De vervaging van het verleden en het heden’ (Veronique Janssen, foto staat bovenaan de pagina) en ‘Tijd voor koffie’ (Jootje Shihasale) er met de prijzen vandoor. Zij ontvangen alle drie hun foto op canvas.

''mijn moeder''

”mijn moeder”

De Wereld Alzheimer Dag staat internationaal in het teken van de bevordering van de aandacht voor Alzheimer en dementie. In Nederland is de organisatie in handen van Alzheimer Nederland, een dochter van Alzheimer’s Disease International. Sinds 1994 vindt deze dag elk jaar plaats op 21 september. Op wereldalzheimerdag.nl vind je meer informatie over deze dag, en kun je de andere foto-inzendingen nog eens bekijken.

''tijd voor koffie''

”tijd voor koffie”