Enkele jarenlang was het de hoop van onderzoekers, medische specialisten mensen met Alzheimer en hun familie en vrienden: het veelbelovende onderzoek van farmaceut Merck naar een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. Nu heeft Merck echter besloten om de stekker eruit te trekken, omdat alles erop wees dat het middel – verubecestat genaamd – niet werkte en ook nooit zou gaan werken.

Dit slechte nieuws valt nagenoeg samen met een eerdere stopzetting van een andere poging een geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer te vinden. Twee maanden geleden bleek namelijk dat ook het onderzoek naar het medicijn solanezumab op niets was uitgelopen. Beide medicijnen richtten zich op het remmen van amyloïde-bèta, het eiwit waarvan meer dan dertig jaar lang gedacht werd dat het de veroorzaker was van de ziekte van Alzheimer.

Het onderzoek gaat door

Het mislukken van deze twee studies naar een nieuw geneesmiddel is een flinke tegenvaller. De laatste doorbraak in het vinden van een medicijn om de symptomen van Alzheimer te verlichten is alweer meer dan tien jaar geleden. Tot nu toe is er nog geen manier om de ziekte te genezen of te vertragen.

Ondanks dit slechte nieuws laten onderzoekers zich niet uit het veld slaan. Momenteel lopen er in de Verenigde Staten 21 verschillende onderzoeken naar medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer, waarvan er 19 in de komende 5 jaar verder uitgezet kunnen worden. Ook wordt van 10 medicijnstudies verwacht dat ze dit jaar of volgend jaar afgerond kunnen worden.