Het Radboudumc in Nijmegen stopt met studies naar medicijnen die amyloïde-bèta kunnen remmen. Dit is het eiwit waarvan wetenschappers meer dan dertig jaar lang gedacht hebben dat het de veroorzaker was van de ziekte van Alzheimer. Deze aanname wordt wereldwijd echter meer en meer in twijfel getrokken, wat voor het Radboudumc de reden was om dit soort medicijnstudies nu te staken. Dit maakte hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc Marcel Olde Rikkert vandaag bekend in de Volkskrant.

Nieuwe onderzoeken wijzen steeds vaker uit dat Alzheimer een verouderingsziekte is die ingewikkelder is dan enkel de schade die veroorzaakt wordt door het eiwit amyloïde-bèta. Het Radboudumc wil patiënten dan ook geen valse hoop geven door de situatie rooskleuriger in te schatten dan deze eigenlijk is.

Verdeeldheid onder medische specialisten

Toch deelt niet iedereen de mening van Olde Rikkert en het Radboudumc. In het Amsterdamse VUmc blijven specialisten nog wel onderzoek doen naar het amyloïde-eiwit. Hier is men van mening dat Alzheimer niet per sé een verouderingsziekte is.

“Alzheimer een verouderingsziekte? Geleuter. Als dat zo is, waarom zijn er dan mensen van 45 die de ziekte krijgen?” — Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum van het VUmc

Hierbij merkt Marcel Olde Rikkert echter op, dat in het VUmc verhoudingsgewijs veel jonge mensen met de ziekte van Alzheimer behandeld worden. Een deel hiervan lijdt aan een familiaire vorm van Alzheimer – iets wat maar bij minder dan 1 procent van alle mensen met Alzheimer de oorzaak is van de ziekte.

Andere Alzheimer-studies kansrijker

Het Radboudumc doet al vijftien jaar lang mee aan verschillende internationale studies naar de ziekte van Alzheimer. Aan het laatste onderzoek naar het remmen van het eiwit amyloïde-bèta heeft het ziekenhuis zeven jaar meegedaan. Deze studie is zonder positief resultaat afgerond.

Door deze tegenvallende resultaten heeft het Radboudumc besloten de pijlen te richten op studies naar bloedvatrisico, zoals het gevolg van een hoge bloeddruk en de hersendoorbloeding. Ook preventieve onderzoeken naar de hoeveelheid slaap en de relatie met geheugenverlies en het effect van lichamelijke beweging in combinatie met cognitieve oefeningen hebben de aandacht van de Nijmeegse wetenschappers.