De documentaire Papa, waarin dementie centraal staat, heeft het vijfde CampusDoc Filmfestival gewonnen. Journalistiekstudenten Josselin Gordijn en Jet Verheijen brachten op prachtige wijze het lot van de familie Mantel in beeld, waar de vader op jonge leeftijd met dementie wordt geconstateerd.

De familie Mantel

De documentaire vertelt het verhaal van Renée Mantel, dertien als er bij haar vader Jan Willem (51) dementie geconstateerd wordt. Een periode breekt aan waarin alles anders wordt: terwijl Renée nog opgroeiende is, gaat haar vader steeds verder achteruit. In Papa blikt de nu bijna zestienjarige Renée terug op deze tijd, en krijgt de kijker een beeld van hoe een mantelzorgsituatie eruit kan zien. “Ik hoop dat na het zien van de film het verhaal in je hoofd doorgaat”, licht Verheijen toe in een interview met Ik? Mantelzorger. “Dat je erover blijft nadenken.”

Geen huilfilm

Door het werk van Gordijn bij Alzheimer Nederland kwamen de documentairemaaksters in aanraking met het gezin. Geheel toevallig is het niet dat Gordijn daar werkt: haar vader behoort ook tot de 12.000 jongdementerenden van Nederland (waarover ze dit blog bijhoudt). “Toen we ons plan aan Margreet vertelden, ging ze akkoord”, vertelt Gordijn. “Ze begreep dat we niet op zoek waren naar een huilfilm, maar dat we een integere docu wilden maken.”

Documentaires van topklasse

Het CampusDoc Filmfestival is het afsluitende festival voor het intensieve CampusDoc-lesprogramma van journalistiekstudenten van de Hogeschool van Utrecht. Afgelopen maandag vond het festival plaats in een uitverkocht Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Naast de hoofdprijs voor Papa sleepte Afgescheept, over garnalenvissers in Zoutkamp, en Geen Haar op mijn Hoofd, over vrouwen die kaal geworden zijn door chemotherapie, een respectievelijke tweede en derde prijs in de wacht.