Eén op de vijf ouderen krijgt te maken met een vorm van dementie. Van ouderen wordt echter verwacht dat zij zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en actief deel blijven nemen aan de maatschappij. Het is dan ook belangrijk dat de samenleving hierop inspeelt. Met dit in gedachten, start de gemeente Rotterdam in april een onderzoek naar het verbeteren van de openbare ruimte voor mensen met dementie. Hiervoor is de gemeente samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie op zoek naar ontwerpers die deel willen nemen aan dit traject dat drie maanden gaat duren.

Geïnteresseerde (landschaps-)architecten, stedenbouwkundigen, productontwerpers, social designers en makers kunnen tot en met 6 maart 2017 hun motivatie voor deelname insturen.

Samenwerking met de doelgroep

Uit alle aanmeldingen worden acht deelnemers geselecteerd die hun visie op een dementievriendelijke openbare ruimte mogen uitwerken. Zij gaan hiervoor samenwerken met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook ontvangen zij een subsidie voor de uitvoering van hun project. Het ontwerpend onderzoek wordt op locatie uitgevoerd in de Rotterdamse wijken Ommoord en Lombardijen.

Het werken met prototypes en het testen ervan met de doelgroep is een vereiste. Door op locatie te werken kunnen de voorgestelde kleinschalige interventies direct worden getest in de wijk. Het onderzoek resulteert in een tentoonstelling in de openbare ruimte, waarbij mock-up ingrepen als route door de wijk direct te ervaren zijn.