Maar liefst 9 van de 10 Nederlanders weet niet hoe ze iemand met dementie kunnen herkennen of helpen. Dit blijkt uit een enquête van het maatschappelijke initiatief samendementievriendelijk.nl – een samenwerking van Alzheimer Nederland, pensioenfonds PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dit gebrek aan kennis is lichtelijk zorgwekkend, aangezien er in ons land momenteel zo’n 240.000 mensen met dementie zijn en de verwachting is dat dit in de komende jaren nog verder oploopt naar een half miljoen. Bovendien woont het grootste deel van de dementiepatiënten nog zelfstandig, waardoor de kans groter is dat deze mensen op straat is lastige situaties terechtkomen – bijvoorbeeld doordat ze de weg naar huis niet meer weten.

In onderstaand filmpje is te zien hoe lastig het is om iemand met dementie op straat te herkennen en op de juiste manier te helpen.

Ezelsbruggetje en gratis training

De uitkomst van de enquête is aanleiding voor de organisatie aanleiding geweest voor het op poten zetten van de campagne Doe GOED. De letters is het woord ‘goed’ moeten een ezelsbruggetje zijn om mensen met dementie op straat beter te kunnen helpen:

Geruststellen: praat op kalme toon en praat mee. Spreek niet tegen.

Oogcontact maken: maak oogcontact en kijk steeds of je begrepen wordt.

Even meedenken: leef mee met de ideeën en wensen. Vraag waar de persoon heen wil of wat hij wil doen en help hem de goede kant uit.

Dankjewel: bedankt dat je helpt om Nederland dementievriendelijker te maken

Daarnaast biedt de website samendementievriendelijk.nl ook een gratis online training aan. Geïnteresseerden kunnen in deze korte cursus binnen 15 minuten meer inzicht krijgen in het omgaan met mensen met dementie.