Wie op oudere leeftijd plots last krijgt van een lage bloeddruk, moet opletten. Uit onderzoek van het Eramus MC blijkt namelijk, dat vijfenvijftigplussers die bij het te snel opstaan last hebben van een lage bloeddruk meer kans lopen op het krijgen van dementie. In het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Magazine schrijven de onderzoekers dat het ogenschijnlijke kwaaltje van ‘zwart worden voor de ogen bij het té snel opstaan’ minder onschuldig is dan altijd werd gedacht.

Een lage bloeddruk is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen. Maar liefst 20 procent van de vijfenvijftigplussers heeft last van een lage bloeddruk. Bij mensen van 75 jaar en ouder is dit zelfs 33 procent: één op de drie ouderen heeft hier dus mee te maken.

Risico door schommelingen in de bloeddruk

Door de zwaartekracht daalt de bloeddruk in het lichaam tijdelijk bij het opstaan. Om dit tegen te gaan, moet het hart harder werken om de bloeddruk weer te laten stijgen. Bij ouderen werkt dit proces echter minder snel.

“Het zwart worden voor de ogen en soms flauwvallen komt omdat er tijdelijk te weinig bloed naar de hersenen gaat en er dus weinig zuurstof in de hersenen is. Als dit vaak gebeurt, veroorzaakt dit schade aan de hersenen die op langere termijn het risico op dementie verhoogt.” – Arfan Ikram, neuro-epidemioloog

Ouderen die last hebben van deze dip in de bloeddruk, lopen 15 procent meer risico op allerlei soorten dementie. Ouderen die geen zichtbare last hebben van de kwaal, maar wel te maken hebben met schommelingen in de bloeddruk, lopen echter ook een hogere kans op het ontwikkelen van dementie.

Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Wie zelf te maken krijgt met een lage bloeddruk, wordt dan ook geadviseerd om een bezoek te brengen aan de huisarts om te bespreken of er iets aan te doen is.