Niemand wil dementie krijgen, maar een echte oorzaak is nog niet aan te wijzen. Toch kun je dementie voorkomen, blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC onder tienduizend Rotterdammers.

“Het brein van jongs af uitdagen, zorgt dat het beter de schade kan opvangen die dementie aanricht in de hersenen” - Arfan Ikram, neuro-epidemioloog Erasmus MC

Een derde van de mensen met dementie had dit kunnen voorkomen door gezond te leven. Opvallend is dat roken en cholesterol juist minder grote risicofactoren zijn geworden, het komt steeds minder voor. Grootste boosdoener is tegenwoordig een hoge bloeddruk. Dit wordt veroorzaakt door overgewicht, verzadigd vet, zout, suiker en te weinig beweging. Ook diabetes is nog steeds een veroorzaker van dementie.

Opleiding

Het uitdagen van je brein is een goede manier om dementie te voorkomen. Hierdoor hebben mensen met een lager opleidingsniveau een grotere kans op dementie. Dat betekent natuurlijk niet dat je met een vmbo-papiertje ook per se dement wordt, zolang je je hersens maar genoeg traint. Hier op jonge leeftijd mee beginnen werkt het beste, want zo wordt de schade die dementie aanricht beter opgevangen.

Onderzoek

Het onderzoek van het Erasmus MC werd gehouden onder tienduizend Rotterdammers. De eerste groep van zevenduizend inwoners werd vanaf 1990 gevolgd, de tweede groep van drieduizend inwoners vanaf het jaar 2000. Hierbij viel ook op dat het aantal dementeren met vijftien procent afnam. Volgens onderzoeker Arfan Ikram is de gezondere leefstijl die veel mensen tegenwoordig hebben daar de grootste veroorzaker van.