Kunnen bepaalde ziektes ‘uitgezet’ worden met behulp van neurochirurgie? Die vraag behandelt dokter Andres Lozano – zelf neurochirurg en hoofd van de afdeling neurochirurgie van de Universiteit van Toronto – in een vijftien minuten durend filmpje.

Op een bevlogen wijze vertelt dokter Lozano hierin over hoe de neurochirurgie steeds geavanceerder wordt. Vooral de stimulatie van dieper gelegen hersengebieden kan steeds nauwkeuriger plaatsvinden, waardoor er steeds meer bekend wordt over de werking van de hersenen. Vooral bij de genezing van hersen- en zenuwziekten – zoals bijvoorbeeld depressies, Parkinson en Alzheimer – kan deze techniek een grote rol gaan spelen.

Elektroden hebben en maken de toekomst

Met behulp van elektroden die diep in de hersenen aangebracht worden, blijkt het mogelijk te zijn om hersengebieden aan te sturen. Zelf vergelijkt dokter Lozano het met het instellen van een radiozender of een thermostaat, maar het uiteindelijke doel is om hersenfuncties die ontregelt zijn bij wijze van spreken te resetten. Zo stopt een vrouw met Parkinson onmiddellijk met beven wanneer de juiste elektroden worden aangesloten en worden hersengebieden die verwoest zijn door Alzheimer weer tot leven gewekt.

In het filmpje, dat opgenomen werd tijden de TEDxCaltech in januari 2013, geeft hij een indrukwekkend inkijkje in de wereld van de neurochirurgie en de verbazingwekkende resultaten. Bekijk het hier zelf: