In een derde van de gevallen is dementie te voorkomen als mensen hun bloeddruk laag weten te houden, niet roken en diabetes weten te vermijden. Dit  is de belangrijkste uitkomst van de ERGO study , een grootschalig bevolkingsonderzoek dat is uitgevoerd door het Erasmus MC. Een te hoge bloeddruk speelt een grote rol in het geheel van factoren. Maar is het werkelijk voor iedereen zo simpel om je leefstijl aan te passen?

De ERGO-studie, internationaal ook wel bekend als de Rotterdam Study, volgt meer dan 15.000 ouderen in de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder en bestaat nu 25 jaar. De publicatie die in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Medicine staat, is online te lezen.

Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van de vermijdbare risicofactoren groter is geworden. “Dat is belangrijk om te weten, omdat dementie daarmee nog gerichter voorkomen kan worden”, vertelt Arfan Ikram, neuro-epidemioloog van het Erasmus MC.

Hoge bloeddruk grootste risico

Ikram Afran

Ikram Afran

Ikram geeft aan dat in het verleden vooral roken, een laag opleidingsniveau en diabetes de boosdoeners waren bij de ontwikkeling van dementie. Hoge bloeddruk en cholesterol speelden een kleinere rol.  Tezamen zorgden deze factoren voor een aandeel van 23 procent. De laatste jaren is dit opgelopen tot 30 procent. Met 16 procent vormt een te hoge bloeddruk nu het grootste risico.

Dat roken en cholesterol een minder grote rol spelen dan voorheen heeft volgens de onderzoekers te maken met een betere voorlichting, preventie en behandeling.

“Toen we 25 jaar geleden met ERGO begonnen, rookte 30 procent van de deelnemers, nu nog maar 10 procent.” - Ikram Afran

Ook slikken meer mensen nu cholesterolverlagers. Volgens Ikram bewijst dit dat dementie deels kan worden voorkomen als mensen hun leefstijl aanpassen. Het in de gaten houden van je bloeddruk vormt daarbij een belangrijk onderdeel.  Arfan Ikram sprak met een medewerker van Radio Rijnmond over de resultaten van het onderzoek.

Het gesprek is ook hieronder te beluisteren:

Discipline

Over het algemeen een positief bericht, want er valt ten dele wat te doen aan de ziekte. Toch is het niet voor iedereen weggelegd om zijn leefstijl op eigen kracht aan te passen. Simpelweg omdat het veel discipline vergt om jarenlange gewoonten te doorbreken. Dat het telkens maar weer niet lukt kan voor veel frustratie zorgen.

Toch is het fijn te weten dat er wat gedaan kan worden om deze slopende ziekte te voorkomen. En dat kan een geruststellende gedachte zijn. Kom je er niet uit om bijvoorbeeld je dieet aan te passen? Dan is er in deze samenleving genoeg hulp voorhanden.