Onderzoek naar dementie is niet langer alleen heel erg noodzakelijk, maar ook nog eens heel erg leuk. Wetenschappers en gamedevelopers hebben namelijk samen een game voor op de (Android) smartphone of tablet ontwikkeld waarmee gebruikers al spelende een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek naar dementie.

Deze nieuwe app, Sea Hero Quest genaamd, geeft onderzoekers belangrijke inzichten in de mogelijkheden om dementie in een vroeg stadium vast te stellen. Bovendien is het een bijzonder effectieve manier om onderzoeksdata te verzamelen: twee minuten gamen staat gelijk aan vijf uur onderzoek voor wetenschappers.

Onthouden en navigeren op zee

De speler van het spel is de zoon van een zeevaarder met geheugenproblemen. De oude man heeft op zijn lange zeereizen prachtige zeemonsters ontmoet, maar nu weet hij niet goed meer waar hij deze kan vinden. Aan de gamer dan ook de opdracht om als de zoon de reizen te reconstrueren en te navigeren op de zee. Van tevoren wordt de route getoond en mag de gamer deze uit het hoofd volgen. Ook moet er onthouden worden hoe er precies gevaren is, zodat het startpunt kan worden aangewezen.

Speel zelf Sea Hero Quest

Eén van de eerste signalen van dementie is het kwijtraken van de weg en het vergeten van herkenningspunten. De game levert anonieme data over onder andere het oriëntatie vermogen en het ruimtelijk inzicht.

Inmiddels heeft Sea Hero Quest al meer dan 725 jaar aan onderzoeksdata opgeleverd. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store.