Van maandag 3 tot en met zondag 9 april 2017 is het de Nationale Museumweek. In deze themaweek, die dit jaar voor de derde keer wordt georganiseerd, worden bezoekers getrakteerd op tal van verschillende activiteiten. De Nederlandse musea zijn immers het collectieve geheugen van steden, van streken en van ons land – en daarmee van onszelf.

Dit maakt een museum een heel geschikt uitje voor mensen met dementie. Zo kunnen bijvoorbeeld voorwerpen in een museumcollectie herinneringen oproepen aan iemands jeugd, waardoor er (weer) gesprekken ontstaan tussen degene met dementie en zijn of haar mantelzorger. De Nationale Museumweek is dan ook een goed moment om samen eens naar het museum te gaan. Bovendien zijn er verschillende musea in ons land die speciale programma’s hebben voor mensen met dementie.

Het Stedelijk Museum (Amsterdam)

Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil kunst toegankelijk maken voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Op iedere eerste maandag van de maand worden er onder de noemer Onvergetelijk Stedelijk speciale rondleidingen georganiseerd (op andere dagen is dit programma twee weken van tevoren te boeken) en het thema hiervan wisselt maandelijks.

Het Zeeuws Museum (Middelburg)

In het Zeeuws Museum wordt één keer per maand een speciale rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren georganiseerd. Ook hierbij wordt maandelijks voor een ander thema gekozen dat aansluit op de belevingswereld van mensen met dementie. Voor groepen is het programma apart te boeken.

Museum Belvédère (Heerenveen)

De moderne en hedendaagse kunst van Museum Belvédère is bij uitstek geschikt voor een dementievriendelijk programma. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat kijken naar kunst een positief effect heeft op het welbevinden. Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers worden dan ook speciale rondleidingen georganiseerd, bij voorkeur wanneer het museum nog niet geopend is om zo een rustige omgeving te kunnen creëren.

CODA Museum (Apeldoorn)

De veelzijdige collectie van CODA Museum geeft genoeg aanleiding aan mantelzorgers om met hun naaste met dementie in gesprek te gaan. Bij de speciale rondleidingen horen vragen en creatieve opdrachten, waardoor herinneringen geprikkeld worden. Na afloop ontvangen de deelnemers een set ansichtkaarten van enkele bekeken werken, zodat er laten over nagepraat kan worden.

Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam)

Groepen vanuit zorginstellingen en ontmoetingscentra kunnen in Museum Boijmans van Beuningen terecht voor het speciale Onvergetelijk Boijmans programma. Het thema van deze rondleidingen wisselt maandelijks. Ook individuele bezoekers kunnen gebruik maken van de dementievriendelijke rondleidingen. Deze worden op iedere eerste vrijdag van de maand gehouden.