De Dementiebril is tweede geworden bij de uitreiking van de prestigieuze Dutch VR Awards 2017. In de categorie ‘Immersive VR 360 video productions’ won de Dementiebril de Zilveren VR Award 2017. De dementiebril is een initiatief van het Trimbos-Instituut en de Stichting Into D’mentia en is gefinancierd door Alzheimer Nederland en PGGM.

Film biedt inzicht in leven met dementie

Voor veel familieleden, vrienden en (andere) mantelzorgers van mensen met dementie is het lastig om zich in te leven in de wereld van de patiënt. Want wat gaat er om in het hoofd van zo iemand en wat zijn de problemen waar hij of zij dagelijks tegenaan loopt?

Dit zijn vragen die het Trimbos-Instituut hoopte te beantwoorden met de ontwikkeling van de Dementiebril: een 360 graden simulatiefilm op een Virtual Reality-bril en een bijbehorende onlinecursus (e-learning). Met deze bril op is het dankzij de film mogelijk om in de huid te kruipen van iemand met dementie, waardoor het mogelijk is om te ervaren hoe het dagelijks leven verloopt en hoe de omgeving op hem of haar reageert. De methode van e-learning biedt bijpassende informatie en oefeningen, waardoor de film extra diepgang krijgt.