Volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moeten gemeenten ervoor zorgen dat mensen die langdurige zorg behoeven langer thuis kunnen blijven wonen. In het geval van mensen met dementie betekent dit een grote zorg voor familie en vrienden. De broers Pieter en Harm Hasenaar brachten daarom gisteren de dementia-app op de markt, een app die niet alleen oefeningen biedt voor mensen met dementie, maar ook handige functies herbergt voor mantelzorgers.

Voor degene met Alzheimer

De dementia-app bevat verschillende diensten die het leven van een dementerende gebruiker gemakkelijker kunnen maken. Zo kunnen zij het scherm aanraken om zo alle activiteiten van de dag te zien, waarbij activiteiten die geweest zijn uit het overzicht gehaald worden. Ook zijn er spellen die het geheugen kunnen trainen, en is er een fotoalbum waar aan de hand van foto’s een levensloop weergegeven wordt. Er is een mogelijk om bijschriften bij de foto’s toe te voegen om het verhaal te vertellen. Dit album kan op afstand (dus bijvoorbeeld door de mantelzorger) worden aangevuld.

Voor vrienden, familie en verzorgers

Ook verzorgenden hebben veel aan de app. Zo kunnen er in het logboek dagelijkse ervaringen bijgehouden worden, en zijn er manieren om interactief te communiceren. Zo kunnen jullie beeldbellen om de dag door te nemen, of speel je samen een spelletje of neem je het fotoalbum door. Daarnaast zijn er in de app relevante artikelen omtrent het onderwerp te vinden.

Zorg op afstand in de digitale wereld

In samenwerking met de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) willen de makers ervoor zorgen dat de mogelijkheden van zorg op afstand verbeterd worden en meegroeien met het digitale tijdperk. De app is een product van ZevHas Lab B.V., het maatschappelijk bedrijf van de twee broers, en kwam tot stand nadat hun moeder twee jaar geleden met Alzheimer werd gediagnosticeerd. De dementia-app ontstond als het antwoord op hun eigen vragen.

Voor iOs en Android is de app een maand gratis te proberen, waarna er overgestapt kan worden naar een jaarabonnement van €10 per jaar. Verschillende gemeentes hebben aangegeven erover na te denken de app gratis aan te bieden voor hun bewoners.